banner

Banner Atas

Tuesday, March 5, 2013

Usaha Negara China Dalam Membendung MLM - Malaysia? Haiya!


Usaha Negara China Dalam Membendung MLM - Malaysia? Haiya!



SCAM ARTISTS TAKE ADVANTAGE OF DOWNTURN IN CHINA'S ECONOMY
By Calum MacLeod, USA TODAY 
Sept-7-2009 

BEIJING — Zhang Xue remembers how dazzled she was by the sales pitch — a glamorous, middle-aged woman who appeared in a sleek suit and jewelry and spoke of her successful struggle to become a millionaire. "I only wanted to earn money and live by myself," says Zhang, 21, sobbing at the memory, "but I hurt my parents and friends." The ensuing months saw her immersed in one of the many pyramid schemes and other financial frauds that have become common in China as the economy here sputters and more people seek to earn a quick buck. 
The proliferation of such schemes — many of which have morphed into bizarre, cult-like underworlds — has bankrupted countless young Chinese of modest means as well as richer, relatively savvy investors. That has in turn sparked a massive, unprecedented crackdown by Chinese authorities who, because of the weak economy, are especially eager to avoid any additional financial disruptions or social unrest. 
In Zhang's case, a $730 membership fee bought her entry into a health product company — and a whole new world, it seemed at first. Zhang moved 900 miles from northwest China to the coastal city of Qinhuangdao and a small dormitory that housed other young recruits. Older members washed her socks and cooked for her, she said. Zhang admitted she lied to her father to get the membership fee, telling him the money was for a computer. She said she felt bad, because he earns just $440 a month, but she thought she was punching her ticket to a better future. "The teachers were passionate, giving us daily lectures, such as 'No pain, no gain' and 'The way to overcome the economic crisis is to join this career,' " she recalled. 
Pyramid schemes usually rely on members making an initial investment to join, then persuading others to follow suit. Members make money from new entrants, but in many cases, including Zhang's, actual products are never sold. As a result, pyramid schemes are prone to sudden collapse, leaving the most recent members out of hundreds of dollars or more. 
In China, the schemes have taken on unique characteristics. Many feature a communal lifestyle, charismatic leaders, mass singing and daily lessons that have led Chinese police to call the schemes "economic cults." Strong-arm tactics by organizers include confiscating recruits' ID cards and restricting their movement, according to state news agency Xinhua. 
When a classmate who felt cheated by Zhang's scheme informed her father, he brought her to the China Anti-Pyramid Sales Association in Beijing. The independent group tries to help people who have lost all their money — and, in several cases, have tried to commit suicide — after becoming involved with schemes. Li Xu, the founder, estimates that at least 10 million Chinese may be engaged in pyramid sales nationwide. 
"The problem is worse than ever," says Li, 38, who himself worked in a pyramid scheme for 17 months in 2004-05 until he grew disillusioned with the dishonesty and the low returns. "Pyramid sales are like spiritual opium. The organizers brainwash people to believe they will definitely get rich. Like drug addicts, you have to get them out of that environment to help them."

Nationwide crackdown 
When pyramid sales first exploded in China in the mid-1990s, the schemes were usually local affairs, targeting the na├»ve hopes, and lifesavings, of farmers or the working class. Today, many schemes target new graduates and white-collar professionals, Li says. Organizers are using the global economic crisis to persuade new members to join, by claiming "this is your only chance to get rich," Li says. 
Chinese police are engaged in a 100-day, nationwide crackdown on financial fraud — part of a broad drive to create "a harmonious, stable social environment" before the 60th anniversary of the communist government's reign in October, according to the official notice. Some of the frauds have been Ponzi schemes similar to the Bernie Madoff heist in the USA, in which money from new investors is used to pay artificially high returns for older ones. A related campaign has broken up nearly 280 gangs who operated telephone scams, a rising problem this year, the Ministry of Public Security, said Monday. 
Armed with machine guns and riot shields, police have busted into formal dinners and hotel conference rooms throughout the country. In Xiaogan city, Hubei province, police cracked open 24 pyramid sales "dens" in a single day in July. The China Anti-Pyramid Sales Association, which is funded by its own volunteers, donations and travel fees paid by relatives, is engaged in its own "rescue" activities. 
"We don't want others to suffer like we did," says Liu Song, a former member of a fashion and jewelry pyramid scheme. It's a daunting task — some members don't want to leave, while others are virtual prisoners. Li says he and his 10 colleagues have often been beaten up by company representatives desperate to keep their members. Li says that in July, he persuaded a man to climb down from a construction site in Anshan, northeast China, where he was planning on committing suicide after being confronted by his father about pyramid sales.

Lies upon lies
The lies told to perpetuate the schemes can be both outrageous and highly convincing, says Wang Hao, author of A Record of My Pyramid Sales Brainwashing, a book published in January. "At classes, teachers would tell us that 'Hillary Clinton became very rich working for Amway. China secretly supports our industry, as Amway is so successful earning Chinese people's money. Our country wants us to be the No. 1,' " Wang says. 
In 2007, Wang became a mid-level manager in the Heavenly Lion pyramid scheme in Zhejiang province. The operation was raided last month by police. Wang Hao welcomes the crackdown but says more should be done. 
"It's not that hard to find pyramid sales, as these groups are large, and neighborhoods realize they are doing strange things," he says. "But the victims must be given psychological support and help to find new jobs. They believe they can make money, and many will try to find another scheme," he says. 
Like Wang, whose wife left him, Li Xu blames pyramid sales for his own divorce. "To do pyramid sales, you trick your own friends and relatives. That's the real danger," Li says. "You will always be considered a cheat."
- USA Today

KOMENTAR AIDID MU'ADDIB

Aku baca artikel akhbar USA Today kat atas tu, di mana negara China yang umatnya lebih-kurang seperlima penduduk dunia, a huge market for any company (MLM or otherwise), mengalami masalah parasite MLM dan skim piramid yang tiada tolok-banding di mana sahaja di dunia ni. Gilos! China ni negara komunis, dan komunisme menitik-beratkan sosialisme sebagai salah-satu perkara yang penting dalam memberikan keadaan yang "classless" dan "stateless", di mana semua rakyat berhak untuk mendapat makanan, keperluan harian dan banyak lagi ciri-ciri lain, di mana itu dah kira off-topic sangat dah tu kat blog ni. My point is, China dah banyak berubah dalam masa 50 tahun lepas ni, di mana komunisme yang diamalkan sangat jauh berbeza daripada bentuk asal yang dipelopori oleh Karl Marx. Ekonomi negara China yang ada sekarang digelar sebagai "Socialism with Chinese Characteristics", hasil daripada pembaharuan Deng Xiaoping (remember that old guy? The Paramount Leader of The People's Republic of China. Macam apek kedai kopi aje, tapi memang power). Jadi, rakyat China sekarang dah maju, ada duit masing-masing hasil daripada kemajuan ekonomi negara tersebut, tapi bukan jenis yang kaya-raya macam yang kita lihat kat Malaysia atau di Amerika, di mana seseorang itu free untuk jadi "stinking rich" (if that is what you wanna be). Dan daripada 1.3 billion manusia di negara tersebut, kerajaan China mahu mengekalkan kestabilan ekonomi sebaik mungkin (according to their believe and conviction), tapi datang pulak dakyah MLM dan bermuka cantik di depan, tapi berbontotkan skim piramid di belakang. Komunis China pernah bunuh berjuta orang semasa ianya berkembang, I hope you all know history. Bahalol pengamal MLM daripada Amerika ingat dia orang boleh bermaharaja-lela dengan dakyah kapitalisme mereka. They were sadly mistaken. People die doing MLM in China.

Perkara yang berlaku di negara China di dalam membendung gejala MLM dan skim piramid seeloknya dijadikan satu contoh untuk iktibar kepada mana-mana negara di seluruh dunia. Di China, MLM dan skim piramid dianggap sebagai satu penyakit masyarakat, walau pun pada awalnya, ianya pernah berkembang pesat (pada awal tahun-tahun 90-an). Semasa tahun-tahun kemelesetan ekonomi tersebut, industri MLM naik dengan mendadak, dan seterusnya menambahkan lagi keterukan keadaan ekonomi rakyat China sejagat pada waktu itu. Setelah pengalaman tersebut, industri MLM dianggap sebagai satu perkara yang subversif di negara China dan diklasifikasikan sebagai musuh besar ekonomi negara. Ini adalah kerana skim-skim piramid yang bertopengkan MLM dan direct-selling bukanlah sistem perniagaan yang "legitimate", tetapi hanyalah satu sistem "money transfers" yang menghisap kering simpanan kekayaan masyarakat daripada satu jumlah umat yang besar, kepada beberapa ketul parasite mastermind dan kuncu-kuncu terdekat mereka. Dan rata-rata, kerajaan China menyedari bahawa produk jualan serta kaedah pelaburan di dalam perniagaan-perniagaan jenis MLM, hanyalah topeng/device untuk pergerakan duit dan kekayaan secara penipuan dan pengelentongan.

Skim-skim MLM merosakkan ekonomi mana-mana negara sahaja ianya wujud. Perkara-perkara yang selalu diterapkan dalam "pep-talk" syarikat-syarikat barua MLM adalah seperti, pelajaran tinggi itu tidak diperlukan untuk jadi kaya-raya (familiar?), dan tak payah belajar skill apa-apa, cari aje downline banyak-banyak - pasti jadi millionaire (familiar?). Yeah baby yeah! Kena belajar gerakkan mulut masing-masing laju-laju, kena pandai tarik orang dengan kepetahan bercakap, skill kerja habok apa pun tarak (familiar?). Korang semua pun tahu kan, masing-masing syarikat MLM yang berkeliaran sekarang berkempen supaya seramai-ramai orang "melabur" dalam bzns dia orang, dan sanggup suruh buat personal-loan dan suruh keluarkan simpanan tabung-haji (familiar?). Same thing in China, same experience.

Cuma, satu aje benda yang berbeza kat China. Kerajaan China itu yang sentiasa menitik-beratkan kesejahteraan ekonomi rakyat (ini isu komunisme ni), di mana kalau ada kekecohan ekonomi berlaku, tak komunis la namanya dan bukan la pulak senang nak control 1.3 billion umat - jadi apa yang dia orang buat adalah, hantar aje polis bersenjata pegi serbu tempat-tempat meeting MLM, sambar semua duit yang terkumpul dan sumbat sekor-sekor mereka yang terlibat masuk jail. Mana-mana mastermind teratas tu semua, terus dibicarakan dan jika sabit kesalahan, tembak sampai mati dengan 10 orang askar yang masing-masing ada AK-47. Settled.

PENGHARAMAN MLM DI CHINA

Aku dah pernah diskus tentang isu pengharaman MLM di China dalam entry sebelum ini. Pengharaman itu bermula pada tahun 1998, selepas berlakunya pelbagai huru-hara di serata China dengan berlakunya "crash/collapse" bermacam-macam skim MLM sama ada yang berbentuk direct-selling atau pun yang berbentuk skim piramid terang-terangan. Ini tercetus disebabkan perkembangan industri MLM dan direct-selling yang pesat sejak awal tahun 90-an lagi, di mana ianya seiring dengan berkembangnya dan terbukanya ruang ekonomi negara China kepada conglomerates dari serata dunia (i.e. Amerika le tu - scam capital/country of the world). Di Wall Street dan banyak pusat-pusat perniagaan di seluruh dunia, skim piramid itu adalah sistem perniagaan yang bertopengkan pelaburan MLM dan "hedge funds", sedangkan di dalam masyarakat di seluruh dunia yang rata-ratanya adalah manusia biasa dan berpendapatan rendah, industri MLM itu tidak lebih daripada satu kaedah perniagaan yang dapat memindahkan dana daripada berjuta manusia miskin kepada beberapa ketul kapitalist yang millionaire, malah billionaire. Jenis orang kaya yang berpendapat bahawa sumber rezeki itu tak kesah datang dari mana, dan tak kesah la kalau rakyat marhaen tambah papa-kedana, janji dia kaya dan anak-anaknya jadi setan keparat dibesarkan dengan duit haram-lahanat. Yeah baby yeah... oh behave!

Selepas berlakunya "ban" besar-besaran terhadap semua jenis perniagaan MLM dan direct-selling pada 1998, syarikat-syarikat MLM yang berasal daripada Amerika (termasuk Amway, Shaklee, Mary Kay, Avon, etc.) terus melancarkan lobi besar-besaran jugak, untuk memaksa negara China membuka semula ruang perniagaan kepada mereka yang parasite tu. Ini melibatkan penglibatan "US Trade Representative" ke China semasa itu, Ms. Charlene Barschefsky, yang bertugas di bawah kerajaan Bill Clinton (you know, the guy with the cigar and the chubby apprentice. Remember him? Remember her? "I did not have sexual relations with that woman, Miss Lewinsky". I only use a cigar... and get her blue dress stained with semen... yeah baby! groovy!). Back to Ms. Barchefsky, which has no relation to Ms. Lewinsky, syarikat MLM tersohor di seluruh dunia Amway, berterima-kasih kepadanya secara "public" di atas usahanya dalam meningkatkan usaha memperkembangkan industri MLM di serata dunia, atas alasan bahawa perniagaan style MLM itu adalah "direct-selling" dan bukan skim piramid. Yeah, right...

MLM MEREKRUT SECARA HARAM

Kerajaan China melantik "Consulting Firms" daripada barat untuk menyiasat tentang adakah terdapat perbezaan di antara MLM dan skim piramid, seperti yang digembar-gemburkan oleh kerajaan Clinton dan oleh industri MLM secara keseluruhan. Akhirnya pakar-pakar ekonomi tersebut menasihati kerajaan China bahawa MLM itu hanyalah skim piramid yang bertopengkan direct-selling. Right on... that's the way you do it. Kalau nak dapatkan nasihat pasal penyakit, tanya doktor pakar. Kalau nak tanya pasal hal ekonomi, tanya pakar ekonomi. Macam Malaysia jugak la kan... uik!

Consulting Firms yang dilantik mengatakan bahawa industri MLM terdapat "differences without distinction" dan konklusi akhirnya mengatakan bahawa perniagaan MLM adalah sejenis perniagaan penipuan ("fraud industry"). Jadi, kerajaan China mengambil keputusan untuk mengekalkan pengharaman tersebut di seluruh negara. Consulting firms yang terlibat mencadangkan supaya pengharaman MLM dan skim piramid dikekalkan dan diperketatkan lagi, di mana kerajaan China bersetuju "without compromise". Pada tahun 2005, pengharaman itu dikekalkan terus, walaupun "true direct-selling" (di mana jualan produk terus kepada pengguna) dibenarkan. Ini berkait dengan kemasukan China ke dalam gagasan WTO. Jadi dapat la Avon, Amway, dan lain-lain syarikat parasite MLM tu semua masuk balik merempat ke sana, tanpa segan-silu buat bzns direct-selling, tanpa ada elemen penajaan ahli. Just a simple conventional bzns selling products at low price, which is controlled by the government. Duit punya pasal sanggup telan ludah sendiri, really pathetic. 1.3 billion umat manusia punya pasal la tu, a really huge market. Perkara tersebut telah memberikan kejutan yang hebat kepada industri MLM di Amerika, di mana sistem perniagaan sebegini telah pun mencapai tahap saturasi/ketepuan di merata dunia, kecuali China, dan mereka memerlukan pasaran China untuk mengembangkan sistem "pyramid-selling" mereka. Kerajaan China lagi cerdik, padan muka.

Sehingga ke hari ini, industri MLM terus melobi kerajaan Amerika untuk memaksa China membuka pasaran mereka kepada "skim piramid berproduk" dia orang, tapi orang China terus berkeras untuk mengekalkan pengharaman tersebut. Ini kita cakap pasal negara China ni, satu negara komunis yang memansuhkan keperluan menganuti agama kepada rakyatnya, tetapi menitik-beratkan kesaksamaan di kalangan setiap individu dalam masyarakat. Terdapat bukti menunjukkan syarikat-syarikat MLM seperti Usana, Herbalife, Amway dan lain-lain, menghasut rakyat China untuk melanggar undang-undang pengharaman di atas tadi. Ini dilakukan dengan memberikan berita "gembira" bahawa kerajaan China akan "menghalalkan" semula bzns MLM, dengan menggalakkan penyertaan warganegara China sebagai downline di bawah ahli daripada negara lain seperti Taiwan (di mana, MLM di Taiwan beroperasi seperti di Amerika - who comes first, win), dan menyertai MLM dengan cara memalsukan kewarga-negaraan. Anything goes baby, janji boleh kencing merata. 

PENIPUAN SEBAGAI CARA MEREKRUT AHLI BARU

Pengalaman negara China dalam mengatasi penyakit ekonomi sistem kapitalisme yang berunsurkan MLM dan skim piramid ini memberikan cabaran yang hebat kepada kerajaan China. Mereka perlu berhadapan dengan tabiat dan kepakaran syarikat MLM dalam penipuan dan kelentongan yang kita kat Malaysia ni boleh lihat sendiri. Seperti pengalaman di merata dunia, syarikat-syarikat seperti Amway mengamalkan hasutan dan kawalan kepada ahli mereka seumpama "cult" - macam agama ajaran sesat. Contohnya, kes-kes sesetengah ahli MLM yang bergadai bergolok sampai bankrup dan sampai bercerai-berai dengan laki atau bini masing-masing, disebabkan janji syarikat MLM kepada kekayaan dan kesenangan di masa depan, yang tak kunjung tiba. Sebagaimana yang ramai dah tahu sekarang, selama lebih 40 tahun Amway bergerak macam lanun ke seluruh dunia, >99% ahli Amway kerugian hilang wang-ringgit, sementara keluarga DeVos terus jadi Billionaire dan masih perasan innocent, sampai sekarang. Sebenarnya, terdapat kajian yang mengatakan bahawa kadar "suicide" di China, malah di Amerika juga, di dapati banyak yang berkait dengan isu MLM dan skim piramid, and that is a really sad thing. Rich DeVos ada kesah?

Seperti di Amerika, di China sekarang juga terdapat badan pengguna - the China Anti-Pyramid Scheme Association - yang membantu pengguna dalam kesedaran terhadap dakyah MLM dan skim piramid. Sebuah buku tentang industri MLM dan rahsia-rahsia perniagaan kapitalis sepertinya telah pun ditulis oleh seorang pengarang China.

MLM mempunyai kebolehan yang hebat dalam memesongkan pemikiran ramai manusia dalam menjanjikan pendapatan besar dan menyembunyikan ciri-ciri "pyramid-selling" pada sistem pemasarannya, disamping penipuan tak sudah-sudah tentang kehebatan produk yang sebenarnya hanyalah kelentongan di siang hari, serta penggunaan testimoni-testimoni palsu yang boleh meyakinkan pengguna, sedangkan ianya tiada makna langsung dari segi saintifik. Contohnya di China, walaupun MLM diharamkan, tetapi pengamal MLM menghasut prospek dengan mengatakan bahawa, "sebenarnya kerajaan China secara rahsia menyokong Amway, dan mahukan syarikat itu berjaya di negara itu" dan menipu prospek dengan mengatakan bahawa perniagaan mereka bukanlah skim piramid kerana ada barang jualan... familiar tak grandmother story yang ini?

PERBEZAAN CHINA DENGAN AMERIKA... DAN MALAYSIA

Usaha kerajaan China untuk memberi kesedaran kepada rakyatnya tentang cerita sebenar bagaimana skim piramid dan MLM menggunakan berbagai kaedah dan permutasi yang dilakukan dengan licik dan penuh penipuan untuk menghasut orang-ramai untuk menyertai skim mereka patut dipuji dan dijadikan contoh oleh negara-negara lain. After all, macam la sistem MLM tu satu sistem perniagaan yang elok sungguh untuk manusia sejagat? The government of China listened closely to the advice of economists and experts, and they work hard to contain this illegal business activity in their country. 

Perkara di atas berlawanan dengan apa yang berlaku di Amerika, dan kepada perspektif Aidid Mu'addib, dengan apa yang sedang berlaku di Malaysia. Amerika itu adalah negara di mana kaedah perniagaan MLM dan skim piramid dicipta berpuluh tahun dahulu, dan sampai sekarang penyakit ekonomi tersebut masih berleluasa, dan ianya diakui adalah disebabkan oleh fakta bahawa poket ramai ahli-ahli politik Amerika dipenuhi dengan duit "lobby" dan "political donation" daripada berbagai syarikat MLM, serta terdapat juga kepentingan kewangan di kalangan ramai ahli politik dalam bidang perniagaan MLM di sana. The New York Times mengeluarkan kenyataan bahawa sistem pengrekrutan keahlian MLM adalah satu sistem perniagaan yang boleh membantu pengguna dalam zaman kemelesetan ekonomi, dan terus mengulangi kenyataan purata pendapatan yang bercanggah dengan realiti sebenar. Syarikat MLM seperti Amway, yang mengakibatkan kadar kerugian >99% kepada ahlinya masih duduk di dalam badan "US Chamber of Commerce", dan bekas pengerusi FTC adalah juga bekas peguam kepada syarikat Amway dan sekarang bekerja sebagai peguam/lobbyist untuk satu syarikat MLM lain. Bekas "Chief of Consumer Protection" di FTC sekarang mewakili pihak Amway sebagai peguam mereka.

Soalan seterusnya yang perlu ditanya: Ekonomi negara manakah yang menunjukkan perkembangan yang paling hebat sekarang? Adakah negara yang membiarkan MLM berleluasa, atau negara yang mengawal serta membendung sistem perniagaan kapitalis MLM sebagai satu sistem yang "flawed" dan "corrupting"? Negara yang mana meletakkan MLM sebagai satu penyakit ekonomi dengan melakukan pendidikan masyarakat melalui media massa serta melakukan pengawalan ketat undang-undang serta hukuman yang benar-benar berat di dalam menangani masalah penyakit MLM bawaan omputeh daripada Amerika yang lahanat tu?

Personally, I never like China because of it's communism, but in this case - I championed them as visionary and an excellent example of wise governance to the whole world.

No comments:

Post a Comment