banner

Banner Atas

Tuesday, January 28, 2014

Saintis Risaukan MAGNETOSPHERE. Medan magnetik bunyi semakin lemah.

Lupakan pemanasan global, bimbang tentang magnetosfera : medan magnet bumi runtuh dan ia boleh memberi kesan kepada iklim dan menghapuskan grid kuasa
Medan magnet bumi telah lemah sebanyak 15 peratus berbanding 200 tahun lepas
Boleh menjadi tanda bahawa utara dan selatan kutub planet kira-kira untuk flip
Jika ini berlaku, angin solar boleh menumbuk lubang ke dalam lapisan ozon Bumi
Ini boleh merosakkan grid kuasa, memberi kesan kepada cuaca dan meningkatkan kadar kanser
Bukti flip berlaku pada masa lalu telah dijumpai di tembikar
Sebagai perisai magnet melemahkan , cermin mata aurora satu akan kelihatan setiap malam di seluruh Bumi
ByEllie Zolfagharifard
  DITERBITKAN : 12:38 GMT, 27 Jan 2014 | UPDATED: 16:54 GMT, 27 Januari, 2014

Jauh dalam Bumi, teras lebur sengit menjana medan magnet mampu mempertahankan planet kita terhadap angin solar dahsyat. Bidang perlindungan memanjangkan beribu-ribu batu ke angkasa dan kemagnetan memberi kesan segala-galanya daripada komunikasi global untuk penghijrahan haiwan dan corak cuaca.

Tetapi medan magnet ini, jadi penting untuk kehidupan di bumi, telah dilemahkan oleh 15 peratus berbanding 200 tahun lepas. Dan ini, saintis mendakwa , boleh menjadi tanda bahawa kutub Bumi kira-kira untuk flip .


Bidang perlindungan Bumi memanjangkan beribu-ribu batu ke angkasa dan kemagnetan memberi kesan segala-galanya daripada komunikasi global untuk penghijrahan haiwan dan cuaca corak

Pakar percaya kita kini tertunggak flip , tetapi mereka tidak yakin apabila ini boleh berlaku. Jika suis berlaku, kita akan terdedah kepada angin solar mampu menumbuk lubang ke dalam lapisan ozon. Kesan boleh membinasakan bagi manusia , mengetuk grid kuasa, secara radikal mengubah iklim Bumi dan memandu sehingga kadar kanser.

' Ini adalah perniagaan yang serius ' , Richard Holme , Profesor Bumi, Lautan dan Sains Ekologi di Universiti Liverpool memberitahu MailOnline . ' Bayangkan seketika bekalan kuasa elektrik anda telah tersingkir selama beberapa bulan - . Sangat kerja-kerja kecil tanpa elektrik pada hari ini ' Iklim bumi akan berubah secara drastik . Malah, satu kajian baru-baru ini Denmark percaya pemanasan global secara langsung berkaitan dengan medan magnet dan bukan pelepasan CO2.

Kajian ini mendakwa bahawa planet ini sedang mengalami tempoh yang semula jadi yang diliputi oleh awan rendah kerana sinar kosmik kurang memasuki atmosfera .

Medan magnet Bumi menjelaskan



Sinaran di paras bumi juga akan meningkat, dengan sesetengah anggaran mencadangkan pendedahan keseluruhan kepada radiasi kosmik dua akan menyebabkan lebih banyak kematian daripada kanser. Penyelidik meramalkan bahawa sekiranya berlaku flip , setiap tahun seratus ribu orang akan mati dari tahap peningkatan radiasi ruang.

' Sinaran boleh 3-5 kali lebih besar daripada itu dari lubang-lubang ozon buatan manusia. Tambahan pula , lubang ozon akan menjadi besar dan panjang -hidup, ' kata Dr Colin Forsyth dari Mullard Sains Angkasa Makmal di UCL .


Magnetosfera adalah kawasan yang besar mengelilingi Bumi yang dihasilkan oleh medan magnet planet. Ia bermakna bahawa kehadiran zarah bercas angin solar tidak dapat menyeberangi garisan medan magnet dan dipesongkan mengelilingi Bumi

Magnetosfera adalah kawasan yang besar mengelilingi Bumi yang dihasilkan oleh medan magnet planet. Ia bermakna bahawa kehadiran zarah bercas angin solar tidak dapat menyeberangi garisan medan magnet dan dipesongkan mengelilingi Bumi. Agensi angkasa kini mengambil ancaman serius. Pada bulan November, tiga kapal angkasa telah dilancarkan sebagai sebahagian daripada misi meluru turun untuk mendedahkan bagaimana medan magnet bumi berubah.

Misi itu merancang untuk menyediakan peta yang lebih baik medan magnet planet kita dan membantu ahli-ahli sains memahami kesan cuaca angkasa pada komunikasi satelit dan GPS. ' Walaupun kita mempunyai kefahaman yang asas di kawasan pedalaman di Bumi , terdapat banyak kita masih tidak tahu,' kata Dr Forsyth .

' Kami tidak memahami sepenuhnya bagaimana medan magnet Bumi dihasilkan, mengapa ia berubah dan skala masa perubahan ini . ' Misi ini akan menyediakan peta semasa medan magnet Bumi. Tetapi bukti bersejarah penurunan telah dijumpai dalam sumber menghairankan - tembikar purba.

Saintis telah mendapati bahawa periuk purba boleh bertindak sebagai kapsul masa magnet. Ini adalah kerana ia mengandungi mineral berasaskan besi dipanggil magnetit . Apabila periuk membentuk, mineral magnetit berjajaran dengan medan magnet Bumi , seperti jarum kompas.

Medan magnet bumi adalah dalam keadaan tetap perubahan. Utara magnet drifts di sekitar dan setiap beberapa ratus ribu tahun polariti lambungan jadi kompas akan menunjukkan ke selatan bukan ke utara. Kekuatan medan magnet juga sentiasa berubah dan pada masa ini ia menunjukkan tanda-tanda kelemahan yang ketara.

Medan magnet Bumi terutamanya dijana dalam teras lebur yang sangat panas di bumi ini . Medan magnet pada dasarnya ialah dwikutub (ia mempunyai Utara dan Kutub Selatan). Pembalikan magnetik atau flip adalah proses di mana Kutub Utara berubah menjadi Selatan dan begitu juga sebaliknya , biasanya berikutan pengurangan besar dalam kekuatan medan magnet. Walau bagaimanapun, kemerosotan medan magnet tidak selalu menyebabkan perubahan arah .

Semasa perubahan arah , saintis menjangka untuk melihat corak medan lebih rumit pada permukaan bumi , dengan mungkin lebih daripada satu Utara dan Kutub Selatan pada waktu tertentu . Kekuatan keseluruhan bidang , di mana sahaja di bumi, mungkin tidak lebih daripada satu per sepuluh daripada kekuatannya sekarang.



APAKAH BAHAYA SEBUAH FLIP MAGNETIK ?

Kehidupan telah wujud di Bumi selama berbilion-bilion tahun, di mana terdapat banyak kebalikan .

Tidak terdapat korelasi yang jelas antara kepupusan haiwan dan orang-orang yang berubah arah . Begitu juga , corak pembalikan tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan pembangunan manusia dan evolusi.

Nampaknya beberapa haiwan seperti ikan paus dan beberapa burung menggunakan medan magnet bumi untuk migrasi dan dapatan arah.

Sejak pembalikan geomagnetik mengambil beberapa beribu-ribu tahun , mereka juga boleh menyesuaikan diri dengan persekitaran magnet yang berubah-ubah atau membangunkan kaedah yang berbeza navigasi.

Sinaran di paras bumi akan meningkat , bagaimanapun, dengan sesetengah anggaran mencadangkan bahawa pendedahan keseluruhan kepada radiasi kosmik dua akan menyebabkan lebih banyak kematian daripada kanser. ' Tetapi hanya sedikit, ' kata Profesor Richard Holme .

' Dan lebih kurang daripada berbaring di pantai di Florida untuk sehari. Jadi, jika ia berlaku , kaedah perlindungan yang mungkin akan menjadi memakai topi liut yang besar. '

Keruntuhan grid elektrik dari ribut solar yang teruk adalah risiko utama . Sebagai medan magnet terus melemahkan, saintis menonjolkan kepentingan luar sistem tenaga grid menggunakan sumber tenaga boleh diperbaharui untuk melindungi bumi terhadap keluar hitam.

' Zarah sangat sangat bayaran boleh mempunyai kesan yang merosakkan ke atas satelit dan angkasawan ,' tambah Dr Mona Kessel , disiplin ahli sains Magnetosfera di Nasa .

Dalam satu kawasan , terdapat bukti bahawa flip sudah berlaku. ' Kekuatan peningkatan Atlantik Selatan anomali, kawasan medan yang lemah sepanjang Brazil, adalah sudah menjadi satu masalah ,' kata Profesor Richard Holme .

Iklim Bumi juga boleh berubah. Satu kajian baru-baru ini Denmark telah mendapati bahawa cuaca bumi telah terjejas dengan ketara oleh medan magnet planet.

Mereka mendakwa bahawa turun naik dalam bilangan sinar kosmik memukul atmosfera secara langsung mengubah jumlah awan meliputi planet ini.

Henrik Svensmark , seorang saintis cuaca di Denmark Pusat Angkasa Negara yang mengetuai pasukan di sebalik penyelidikan itu, percaya bahawa planet sedang mengalami tempoh yang semula jadi yang diliputi oleh awan rendah kerana sinar kosmik kurang memasuki atmosfera .

Magnetosfera adalah kawasan yang besar mengelilingi Bumi yang dihasilkan oleh medan magnet planet. Ia bermakna bahawa kehadiran zarah bercas angin solar tidak dapat menyeberangi garisan medan magnet dan dipesongkan mengelilingi Bumi.

Agensi angkasa kini mengambil ancaman serius. Pada bulan November, tiga kapal angkasa telah dilancarkan sebagai sebahagian daripada misi meluru turun untuk mendedahkan bagaimana medan magnet bumi berubah.

Misi itu merancang untuk menyediakan peta yang lebih baik medan magnet planet kita dan membantu ahli-ahli sains memahami kesan cuaca angkasa pada komunikasi satelit dan GPS.

' Walaupun kita mempunyai kefahaman yang asas di kawasan pedalaman di Bumi , terdapat banyak kita masih tidak tahu,' kata Dr Forsyth .

' Kami tidak memahami sepenuhnya bagaimana medan magnet Bumi dihasilkan, mengapa ia berubah dan skala masa perubahan ini . '

Misi ini akan menyediakan peta semasa medan magnet Bumi. Tetapi bukti bersejarah penurunan telah dijumpai dalam sumber menghairankan - tembikar purba.

Saintis telah mendapati bahawa periuk purba boleh bertindak sebagai kapsul masa magnet. Ini adalah kerana ia mengandungi mineral berasaskan besi dipanggil magnetit . Apabila periuk membentuk, mineral magnetit berjajaran dengan medan magnet Bumi , seperti jarum kompas.

Friday, January 24, 2014

Shitty Attitude of The Malays

Indeed, the attitude of the Malays us to sort ni ?Greedy - we amik example Yg ni lah MLM . 1 lot profit RM100 RM1000 . 3 lots RM290 RM3000 profit . 5 lots RM450 RM5000 profit . If mmg greedy types who , despite continued buy 20 lots out of high risk .
Believe objects like superstition - If korang ghost story chapter . Most of them all in such a ghost kid knows where mcm tu , where the Boston scene ( beriye - IYE ni nak citer know hahaha ) . Tu follows that korang juice , many film producers kat Malaysia for a film like a ghost .
Not Clever Take a Chance / Not like amik know - I'm kind of used to sell simkad Happy . I promote close Malays , majoriti be proficient " is not pe lah " . Similarly, if China continues to buy hear me promote . Ni dah loose objects scattered in 2-3 weeks , was the new kid Malays amik know . David Teo was the same kind of film for " Wait Your Ustaz .. Here I Come " .
Son so rich but lazy - How crowded Malays will fall for the promotion of " do not need to promote , search people , each month can earn money " . That's not to mention that believes the spam emails that supposedly nak kat money transfer accounts .
Berkira - that kind of bustling mcm ni will capably ( selalunya family ) , " when I used to wear kid bike , I bought myself. If nak ko , ko ko buy later work " . Just skrg crowded that I do not look at the save ASB for future children . There is something for loan , save the location on behalf of the child . Quite 18 years old , remove the staple . Dividends for the child to bisnes kat or shopping overs . ( no earned for PTPTN ) hehe ...
Stingy - boy smoking but do not kid out money . Each time a conference member pau . Members buy a box , half her suction , suction 'm buying half the hosts .
Exaggerating outsider of his own family - If friends come umah kid , waking up early in the morning dah cook and pack the house but if the mother / husband that order , all sorts of reasons that probe .
Like the brand outside of the host - We do not citer Proton lah . Ni nak hard objects at home . How crowded that if gi will look at the Yamaha motorcycle shop first and Kriss . Tu was sometimes off Yamaha , Honda was able to look at the plaque .
Do not believe the nation itself - that kid go workshop to repair electrical goods . Son must go shop china chinese tu following reasons if for good . Tu yet again that no employer Malay Malay boy please kat reputable amik their work . When fresh graduate , teaching his lazy boy . Nak search experience imaginable . When Malay tu not work , not the curse korang Malay slave labor ni choose lah, what if lah.Tapi chapter highway options , know lots Malay boy plaque . hehe
Should not look at other people happy / envy - At the one going out the words " tu alaaa ... he used hard . But when the son she kawen with org tu . Tu reply so happy . "
Customary exaggeration of religion - If seboleh tu - be grave ornamental cross beam nak - cross beam . If I may Bubuh water paip kat headstone , must be more proud of my son 's grave tu presumably flush . Son 's lifetime no plaque for what the spirits want tu . Chapter kawen not yah lah kot conversation . huhu

Alternatif Terbaik Minyak Ron 95 untuk rakyat tak berapa kaya, tak berapa miskin


Inilah dia ...

Alternatif terbaik

Kepada staff2 gomen atau eksekutif2 muda di KL, atau di mana2 anda berada ..

isilah minyak botol tepi jalan, murah2 ...RM2 sebotol .. bleh pegi 180 KM maintain 20 km/h

save minyak, harga murah, tapi kena bangun awal pagi nak pi keja ..seawal kol 3-4 pagi sebab ikut formula matematik kuantum fizik tahap pendekar laut jurus kabupaten

xy **/ kamiran 10/ minyak x 100 km/j X sekilo kangkung X berat Bosmah / berat jet peribadi x kos umah anak2 di Amerika

akan terhasil satu formula unik untuk penjimatan golongan2 middle claass Mesia

Nak kaya pun tidak, nak miskin pun tidak ..BR1M haram memang tak layak amik

kesian kan ? jangan fikir begitu ..

jeng jeng jeng ... mempersembahkan


Minyak Botol Tepi Jalan ... Langkah penjimatan Middle Class Kangkung Malaysia , MCKM1M

Gaya, Mutu dan Keunggulan .. dengan botol yang berkilat2 dan dengan regangan otot lengan yang menuangkan minyak ke dalam motor atau kereta rakyat Malaysia, pasti mengancam dan menawan hati sesiapa sahaja untuk menikmati kenikmatan Formula Minyak Ku Nan

ya ...Formula Minyak Ku Nan ... Alternatif terbaik penjimatan minyak dan kos sara hidup








Rahsia Jualan 500 ribu Unit Trust Public Bank

Rahsia Jualan 500 ribu Unit Trust Public Bank

Jeng3 ..Nak tahu tak rahsia n strategi untuk jana income RM500 000 melalui Unit Trust Public Bank ?

Haha ..jangan terkejut ya ..memang possible n boleh dibuat ..

Anak melayu lagi, bukan ah beng punya spesis ok

Anak Melayu yang mampu raih RM500 000 komisen sebulan melalui Unit Trust Publick Bank

Formula ini akan direlease secara berperingkat dan hanya untuk yg benar2 serius n berminat sahaja

Email kepada batagolek@gmail.com , insyaAllah rahsia ini akan dikongsi bersama

Ini bukan skim cepat kaya ok .. check laman web Public bank bawah Unit Trust