banner

Banner Atas

Wednesday, October 31, 2012

Al-Malhamah Al-Kubra - Kubah Hijau Masjid Nabi Akan Tinggal Kenangan


Al-Malhamah Al-Kubra - Kubah Hijau Masjid Nabi Akan Tinggal Kenangan
Masjid Nabi Bertukar Menjadi Kota Metropolitan Selepas 4 Tahun
Assalamualaikum buat Semua CGarians...

Saya mulai dengan berita dibawah :


Historic mosques in Madinah to be bulldozed
Three of the world’s oldest mosques, including Prophet Mohammed (pbuh)’s tomb, are set to be destroyed as Saudi Arabia ploughs ahead with plans to expand the kingdom’s second holiest site, it has been reported.

Source:
http://www.constructionweekonline.co.../#.UJCTtW_MjSh

King urges faster pace on Prophet's Mosque project

King Abdullah of Saudi Arabia has decreed that work on the proposed expansion of the Prophet's Mosque in Madinah should begin immediately so that the first phase can be completed within two years, according to Arab News.

Source:
http://www.constructionweekonline.co.../#.UJCUOG_MjSg


Kubah Hijau Masjid Nabi Akan Tinggal Kenangan
Lapuran dari akhbar The Independent melapurkan rancangan Arab Saudi untuk meruntuhkan salah satu dari tiga masjid tertua didunia, iaitu Masjid Nabawi sebaik saja berakhirnya musim haji bulan ini. Ia dikatakan dapat menampung jemaah seramai 1.6j orang dan melibatkan perbelanjaan berbillion dolar.

Kerja-kerja pembinaan akan bermula sebaik saja musim haji tahun ini berakhir. Ia bakal menjadi bangunan yang dapat menempatkan manusia paling ramai didunia iaitu seramai 1.6j orang jemaah. tetapi kebimbangan telah mula timbul apabila melibatkan kesan-kesan tinggalan terpenting dalam sejarah Islam dirobohkan. Kemarahan telah mula timbul dinegara tersebut apabila kerajaan beraja itu tidak mengendahkan tinggalan sejarah penting didalam projek pembangunan Mekah.
Kubah Hijau Masjid Nabi Akan Tinggal Sejarah


Perobohan kubah hijau masjid Nabawi itu dibimbangi akan menjejaskan makam yang menempatkan Rasulullah s.a.w dan dua sahabatnya iaitu Saidina Abu Bakar As-Siddiq r.a dan Saidina Umar Al-Khattab r.a. yang betul-betul terletak dibawah kubah tersebut.


Antara masjid yang bakal dirobohkan juga ialah Masjid Ghamama yang mempunyai nilai yang amat penting dalam sejarah umat Islam. Setakat ini tidak ada perancangan oleh pihak Saudi untuk memelihara masjid tersebut. Mengikut sejarah, masjid ini dinamakan Ghamama ialah kerana di masjid inilah Nabi s.a.w membuat solat Istiskah (mohon hujan). Perkataan Ghamama bermaksud awan dimana akan muncul secara tiba-tiba dan membawa hujan selepat Nabi s.a.w selesai solat tersebut. Banyak lagi peristiwa sejarah di zaman Nabi s.a.w berlaku di masjid tersebut yang sepatutnya dipelihara oleh pemerintah Islam sebagai pengajaran untuk umat Islam dimasa hadapan. Untuk maklumat boleh rujuk disini
http://www.islamiclandmarks.com/saud...d_ghamama.html
Masjid Ghamama bersebelahan Masjid Nabawi


Antara pihak yang melahirkan kebimbangan ialah Dr. Irfan al-Alawi dari Islamic Heritage Foundation, beliau menyatakan," Tidak dapat dinafikan Madinah perlu dibangunkan, tetapi cara pihak berkuasa menanganinya adalah amat membimbangkan ". Beliau menyatakan lagi," Terdapat berbagai cara untuk membangunkannya yang boleh mengelak atau memelihara tempat bersejarah dalam Islam tetapi sebaliknya mereka memilih untuk merobohkannya".

Teguran paling keras dibuat oleh Syed Zaid Zaman Hamid seorang penganalisis ketenteraan Pakistan apabila beliau menempelak kerajaan Saud dengan perbuatan syirik apabila berusaha memelihara patung berhala di Madain Saleh tetapi di masa yang sama meruntuhkan masjid-masjid yang dibina oleh para sahabat di sekitar Mekah dan Madinah.Papan Iklan Promosi Berhala Madain Saleh terletak diluar Masjid Nabawi. Mereka merasakan sejarah berhala adalah lebih besar berbanding sejarah Masjid Nabi!

Beliau menggesa supaya umat Islam seluruh dunia mengemukakan bantahan samada bertulis atau sebagainya dimana-mana kedutaannya terhadap tindakan Arab Saudi tersebut. Kata beliau lagi, ini bukan isu mazhab tetapi isu melibatkan sejarah umat Islam, keimanan dan kecintaan terhadap Rasulullah s.a.w dan para tabien yang banyak berjasa terhadap Islam. Apakah sikap umat Islam kalau Yahudi melakukan perobohan terhadap Masjid al-Aqsa, umat Islam akan terus istiharkan perang tetapi apakah kita berdiam diri jika pencapaian umat Islam lebih 1400 tahun dimusnahkan begitu saja tanpa sebarang bantahan?


Inikah tanda-tanda kerosakan di Madinah yang dimaksudkan didalam hadis yang diberitahu oleh Rasulullah ini?

Berkata Muadz ibn Jabal r.a: bahwasanya Rasulullah s.a.w bersabda: “Makmurnya Baitul Maqdis merupakan kerusakan bagi Yatsrib(Madinah), rusaknya Yatsrib(Madinah) sebagai tanda dimulainya al-malhamah, dimulainya al-malhamah merupakan pembebasan bagi Qostantinopel, dan pembebasan Kostantinopel sebagai tanda keluarnya dajjal”, lalu Muadz ibn Jabal memukulkan tangannya ke paha atau pundak orang yang sedang diajaknya bicara, sambil berkata: sungguh ini pasti terjadi, sebagaimana pastinya engkau duduk disini.
Hadits Hasan riwayat Abu Dawud Apakah Al-Malhamah..???

Al-Malhamah bermakna :
Armageddon, World War III, Antichrist, and the second coming of Jesus
Sumber :
http://www.ummah.com/forum/showthrea...amah-al-Kubrah


Al Malhamah Al Kubra
sumber :
http://granadamediatama.wordpress.co...amah-al-kubra/


Konflik Suriah (Syria) Adalah Awal Al Malhamah Kubro
sumber:
http://ramadhaniricky.blogspot.com/2...-malhamah.html


Perang Dunia IV dan al-Malhamah al-Kubra
sumber:
http://kebangkitandaritimur.blogspot...lhamah-al.html


Wapsite kajian akhir zaman
Sumber
http://akhirzaman.mobie.in/12%20almalhamah


CUKUP BERSEDIAKAH KITA...???

No comments:

Post a Comment